Oricât de nedrept ar suna, angajatorul intră în contact cu tine, pentru prima dată, prin intermediul CV-ului pe care i-l pui la dispoziție. Știm, nu sună fair, poate te sperie gândul că trebuie să-ți aduni tot ce ai mai bun și să așterni pe hârtie; poate un interviu face to face te-ar ajuta mai mult, poate nu știi ce și cum să scrii, poate ai experiență cu carul și un CV cât o lucrare de licență, poate ai senzația că n-ai făcut suficient și, în consecință, mai mult de jumătate de pagină nu poți scrie.
Noi suntem aici să-ți spunem că există un răspuns la orice întrebare poți avea, ba chiar vom încerca să-ți răspundem la câteva dintre ele.
Să începem cu începutul: oricine poate scrie un CV bun. Trebuie doar să stai puțin de vorbă cu tine, să ajungi să te cunoști. Cine ești, ce știi să faci, ce “scârțâie”? Poți să fii mai bun? Ce te pasionează? Ce ai făcut până acum pentru visul tău? Dar acum, ce faci?
Odată ce te înțelegi, răspunsurile vin de la sine; iar când răspunsurile vin, CV-ul se scrie aproape singur. Să nu te preocupe felul în care-ți spui povestea: nimeni nu vrea să citească un CV care, din profil, arată a roman polițist. Ai grijă să fie redactat corect din punct de vedere gramatical și să fii sincer și transparent despre cine ești și cine vrei să fii.
“Și totuși, ce să scriu?”
Da, studiile contează, la fel și experiența profesională. E important să ilustrezi ce pregătire ai, e munca ta cu tine de zeci de ani. Totuși, mai mult decât să afle ce știi să faci din punct de vedere teoretic, angajatorul vrea să vadă omul din spatele certificărilor. Ești de încredere, ești muncitor, punctual? Îți pasă de ceilalți, ai făcut voluntariat, ai lucrat vreodată pro bono doar ca să-ți vezi visul cum devine realitate? Îți pasă mai mult să câștigi sau să evoluezi?
Omul de la capătul celălalt vrea să știe din ce material e făcut cel pe care-l intervievează, așa că CV-ul done right cuprinde și chestiuni ca cele de mai sus, referitoare la experiența ta de viață. Poate n-ai experiență profesională, poate n-ai făcut practică sau poate nu te-a atras niciun internship, dar dacă demonstrezi că ești dispus să înveți, că ești serios, punctual și demn de încredere, jobul e al tău.
Cum ar trebui să arate un CV atractiv?
Ei bine, aici intervine simțul tău estetic, tușa personală. Conținutul vinde povestea, sigur că poți reuși cu un CV clasic, care nu arată în mare fel; cu toate astea, noi te sfătuim să îl personalizezi cât mai mult, să-l faci al tău. Poate chiar la fel ca și conținutul, elementul vizual este un factor decisiv în acceptarea sau respingerea unui CV. Dacă îi demonstrezi angajatorului că ești dispus să te prezinți altfel, să depui o muncă în plus pentru a ieși din tipare, îi demonstrezi și că ești persoana care ar merge mai departe decât alții pentru a atinge un țel.
Pe de altă parte, trebuie dozată și această unicitate. Cheia e să ieși în evidență într-un mod subtil, digerabil, nicidecum să șochezi. Este bine să iei în calcul și job-ul pentru care aplici și unde ai nevoie de seriozitate sau unde creativitatea este esențială.
Sperăm că sfaturile de mai sus îți vor fi de ajutor în alcătuirea CV-ului pe care ți l-ai imaginat și că ești puțin mai relaxat cu privire la experiența CV drop-ului. Mult succes!